Специални мерки за спасяване на Бойко от корона-вируса... Внасят му скафандър от НАСА

Специален скафандър, произведен по лиценз на НАСА, ще бъде внесен, с цел “гарантиране на сигурността на министър-председателя, след откриването на корона-вируса” в България.

Това съобщи току що генерал-лейтенант д-р Венцислав Мутафчийски – началник на кризисния щаб.

Мярката е по Закона за гарантиране стабилността на държавата при епидемии. Целта е държавното ръководство да бъде съхранено, за да има кой да “преведе народа” през трудните времена и да не се стига до анархия.

Скафандърът е олекотен модел на същите, ползвани в Космоса. Има същото ниво на защита и изолация, но не би могъл да работи същата продължителност във вакуум. Това позволява да е по-лек като маса.

Според сайта на НАСА, 1 бройка струва 7 милиона долара, но това е нищо, на фона на загубите, които би претърпяла България, ако “се случи нещо на премиера”.

Възможно е да се купят скафандри и за други ключови държавни служители, обясни д-р Мутафчийски.

По закона за НСО, с постоянна охрана (т.е. най-важни в държавата) са президент, вицепрезидент, премиер и председател на парламента.

От Президентството коментираха, че няма да поръчват скафандри, и че каквото е за целия народ, това е и за Президента.

От Народното събрание засега няма коментар ще поръчват ли за Караянчева. Преди време тя леко пострада при катастрофа, и бе вдигнат военен хеликоптер да я докара до болницата.

4udoslav