Мега скандал: Политологът на ГЕРБ Харизанов, нарязал тръбите от яз.“Пчелина”, които захранват “Стомана”... Затова източвали водата за пиене на хората...

“Още през април 2012 г. жители на село Калища, където минава водопроводът, захранващ от язовир “Пчелина” язовир “Бушляк” и оттам водата се прехвърля до “Стомана”, сигнализираха, че се вадят неправомерно тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава съставих комисии и ги изпратих на място – оказа се, че “Напоителни системи” по устна заповед са решили да извадят съоръженията, които захранват част от този водопровод за промишлените нужди на “Стомана”. Това каза пред БНР кметът на община Ковачевци Васил Станимиров и добави, че язовир “Пчелина”, който се намира на територията на общината, в момента е в нормално състояние. Тук е добре да припомним, че 2012 г. шеф на “Напоителни системи” е настоящият водещ “политолог” и коментатор на ГЕРБ – Георги Харизанов. Очевидно “устната заповед” е била негова, или най-малкото – с негово съгласия. Да припомним и, че Харизанов и до ден днешен е с прокурорско разследване за злоупотреби, но близостта му с управляващата партия му осигурява “чадър”. В момента язовир “Пчелина” е буквално “препълнен” с вода, но нищо не може да се ползва за “Стомана”, защото са извадени тръбите. Защо ли? Може би именно за да е невъзможно ползването на тази по-скъпа вода, и “Стомана” да ползва от язовир “Студена”, т.е. по-евтина вода. Това е започнало още преди 2012 г., но тогава е направено необратимо именно с това разнебитване на тръбите. “Подаването на вода от “Пчелина” към “Стомана” не е прекъснато през 2012-а, а много по-отдавна. Когато се приватизира завод “Стомана”, за да е по-угодно на новите собственици, се решава да се подава вода от язовир “Студена, защото тук водата е по-трудна и по-ангажираща. Защото зимните месеци има проблеми с водоснабдяването – това е вода, която замръзва и си иска поддръжка, а това донася по-големи разходи на предприятието” – обясни кметът.
Станимиров отрече коментарите, че водата в язовир “Пчелина” се излива в река Струма и не се използва и обясни в предаването “Преди всички” по “Хоризонт”, че от 2015-2016 година под язовир “Пчелина” има построена ВЕЦ, който използва водата, която прелива и произвежда електроенергия. По думите му ВЕЦ-ът работи в норми, определени от държавата, и в момента няма проблем с нивото на “Пчелина”. “Тези, които унищожиха системата и за някакви стотинки извадиха тръбите и ги нарязаха за скрап, трябва да им се търси някаква отговорност”, заяви Васил Станимиров. Димитър Куманов от екосдружение “Балканка”, които сезираха прокуратурата за състоянието на язовир “Пчелина”, коментира пред БНР, че жалбата им е за това, че построеният там ВЕЦ е незаконен: “Това доведе до унищожаване на реката отдолу. Тя е в защитена зона “Натура 2000”, категоричен беше той. По думите му на този ВЕЦ, по разрешително за водовземане, му е отдаден целият воден ресурс на язовира и затова от МОСВ не коментират варианта за подаване на вода от “Пчелина” към завод “Стомана”, а единствено кметът на Перник Станислав Владимиров говори за тази опция за решаване на водната криза. “В момента, ако някой друг иска да водовзема от този язовир, това означава да се нарушат вече придобити права по смисъла на Закона за водите, което е невъзможно. Единственият шанс е този ВЕЦ да бъде спрян – като незаконен”, заключи Куманов. По думите му собственик на ВЕЦ-а е бивш зам.-министър на околната среда и водите от ПП ГЕРБ. Той посочи, че “водата, която ВЕЦ-ът изхвърля в река Струма, не става за нищо. ... Изхвърляха тонове отрови в реката и тая вода вече не съм сигурен дали става и за промишлени цели”.

4udoslav Източник: БНР, ползвани са мнения от социалните медии