Левски е фалшив герой, надут от Иван Вазов, истинският е инж.Шевалас, строил пътища и железници...

Васил Левски не е истински герой, той е раздут и напомпан от Иван Вазов.

Това коментира герберският таран Антон Тодоров, по повод на разрастващия се скандал с охулването на революционера от Бойко Борисов.

Само няколко години след Освобождението никой не е помнил Левски. Нито Бенковски, нито другите “балонджии” на националното освобождение. Точно в този момент най-големият български писател Иван Вазов решава, че е време да се създадат национални икони, нещо като народни “супермени”, пред които да се кланяме.

Така се ражда “Епопея на забравените”. Забележете, че тя се нарича “на забравените”, посочва Тодоров. Иван Вазов сам признава, че тези хора са забравени и той пише, за да ги рестартира като исторически субекти.

Тъй като Вазов е най-големият български писател тогава, от Епопеята се раждат легенди, на които се кланяме и до днес, обяснява авторът на “Шайка”.

“Априлското въстание доказва колко бутафорен герой е Левски. То се вдига от Бенковски, който се опира именно на комитетите на Левски. И какво се получава – надигат се само няколко села в Подбалкана. Турците дори не ползват армията си за потушаване на бунта. Изпращат местните черкези и башибозук, и те бъзро се оправят с няколко стотин въстаници.” – обясни коментаторът.

“Забележете, че извън тия няколко села, в останалата част на България дори не са чули за въстанието. В Русе българите си отварят дюкяните и търговията си върви. В Македония няма пукнала дори една пушка”.

“В същото време, Левски е изкаран едва ли не титан на освободителното движение, който съборил Османската империя. Това е абсолютна историческа недомислица, а Иван Вазов днес можеше да е сценарист на “Жената-чудо” или на “Отмъстителите”, посочи историкът.

След което обясни кой е истинският герой:

“Истинският герой на България е не Левски, а далеч по-малко известния инж.Шевалас. Той е швейцарец и е строил пътища, железници и паркове. Ето той е съградил България. Днес това прави Бойко Борисов. Трябва да оценяваме какво постига и да го подкрепяме”, завърши Тодоров...

4udoslav