Бойко се оказа едър акционер в “Тесла”, държи 5,7% – на стойност $2,1 млрд.

Къщите в Испания и островите в Гърция изглежда са най-малкото имущество на Бойко Борисов.

Той се оказа и едър акционер във водещи световни корпорации.

На последното общо събрание на “Тесла”, на което се обсъждаха смени в ръководството (вкл. на Елън Мъск), стана ясно, че съществуват няколко акционери от екзотични страни със сериозен процент.

Именно тези хора се оказаха изненадващи съюзници на Мъск и заедно с него отбиха атаката. Така той все още е главен изпълнителен директор на компанията.

Един от тези хора обаче е особено интересен – това е Бисер Манолев – българския юрист, който практикува в Испания. Той е адвокатът на собственика на къщата на Бойко – Александър Чаушев.

Същия, когото самия Бойко нарича на малко име “Сашо Чаушев” и е известен като подставеното лице за всички бизнеси на премиера в Испания.

Манолев се яви от името на регистрираната в Делауеър (офшорна зона) фирма “Електрик венчърс капиталити Инкорпорейтед”. При регистрацията за събранието, от книгата за акционерите на “Тесла” стана ясно, че този собственик има 5,7% от компанията, и му бяха издадени съответните карти за гласуване.

Този дял за публична американска компания е много висок. Единствено Мъск и още 3-ма съоснователи имат по-голяма собственост. Т.е. Бойко е четвъртият най-голям акционер.

По настоящата пазарна цена, въпросните акции струват $2,1 милиарда.

4udoslav